بصیرت سیاسی حضرت زهرا (س) در دفاع از حریم ولایت
مذهبی نوشت
تاریخ انتشار : جمعه ۷ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۳۴
Share/Save/Bookmark
 
بصیرت سیاسی حضرت زهرا (س) در دفاع از حریم ولایت

وبگاه "پایگاه تحلیلی سیاسی اثبات" نوشت:

تاریخ اسلام واهل بیت پیامیردر دل خود نکاتی نهفته دارد که کمتر کسی به آنها توجه میکند. تاریخ زندگی اهل بیت پیامبر(ص) به خصوص حضرت زهرا علیها السلام همواره با مظلومیت های فراوانی همراه بوده که هنوز داغ آنها برای سینه پیروانشان تازه است. یکی از این مشکلات، مسئله غصب فدک در راستای غصب خلافت حضرت امیر المومنین است که در این ماجرا نقش حضرت زهرا به عنوان یک نابغه سیاست بسیار پررنگ است. در این نوشتار قصد داریم جنبه هایی از رفتار سیاسی حضرت زهرا علیها السلام را در قبال مشکلاتی مانند غصب فدک و خلافت را بیان کنیم تا روشن شود که نبوغ سیاسی ابن بانوی بزرگ در مرتبه فوق تصور بوده است.

با کمی تامل در موضوع غصب خلافت و جانشینی بعد از پیامبر به عنوان حق امیرالمومنین و غصب باغ فدک به عنوان ارث حضرت زهرا علیها السلام، انگیره و ریشه های سیاسی این مسایل می تواند راهگشای بن بست های امروز ما باشد. صحبت درباره این دو موضوع خود بحثی مفصل و تخصصی را می طلبد که از اهداف و حوصله بحث ما خارج است اما می کوشیم تا برخی از جنبه های سیاسی آنرا کمی باز تر کنیم.

گرفتن کمر بند علی(ع):

وقتی به دستور عمر از جانب خلیفه اول برای گرفتن بیعت به در خانه علی آمدند تنها کسی که مانع بردن حضرت علی علیه السلام به مسجد شد فقط حضرت زهرا علیها السلام بود او بود که کمر بند علی را گرفته بود ورها نمی کرد چرا که می دانست که اگر علی را به زور به مسجد ببرند و با تهدید شمشسیر از او بیعت بگیرند، این بیعت یعنی پذیرش حکومت طاغوت از سوی کسی که خود مستحق خلافت بودند. اگر حضرت برای دفاع از حق خود دست به شمشیر می برد، توده های جاهل مردم خواهند گفت که علی تشنه قدرت بوده است ولی حضرت زهرا با دفاع کردن از حضرت علی می خواست به مردم بفهماند آن کسانی که در غدیر بودند و ماجرا را از نزدیک دیده اند باید الان کمربند علی را بگیرن و مانع بردن اوبه مسجد شوند نه این که زهرا یکه و نتها از خلافت حضرت علی علیه السلام دفاع کند.

گریه های مداوم:

آنچه از تاریخ و وروایات رسیده در یافت می گردد این است که فاطمه پس از رحلت پیامبر، هماره در سوگ او میگرسیت.شدت گریه های فاطمه به قدری بود که شب و روز صدای ناله حضرت در کوچه های مدینه شنیده می شد. به طوری که برای همسایگان قابل تحمل نبود به راستس علت این همه گریه حضرت فقط به خاطر ناراحتی از دادن پیامبر بود یا دلیل دیگری هم داشت. آری دلیل اصلی گریه های فاطمه روشن گری سیاسی برای از دست رفتن خلافت و زمین ماندن وصیت پیامبر بود حضرت زهرا علیها السلام به این خاطر گریه می کرد که دیگر کسی که سزاوار جانشینی پیامبر باشد بر منبر او تکیه نخواهد زد وگرنه حضرت علی در حکم نفس پیامبر بود. دلیل این تحلیل آن است که بازیگران سیاسی دستگاه خلاغت دروغین ، ازشدت گریه های فاطمه علیها السلام به حضرت علی علیه السلام شکایت کردن و به او گقتن به فاطمه بگو یا شب گریه کند یا روز. تا آنجا که بنابر اسناد تاریخی، مدتی بعد از رحلت پیامبر وابستگان به خلیفه اول مانع حضور و گریه حضرت زهرا بر مزار پیامبر می شدند به طوری که حضرت زهرا برای گریه کردن به مزار شهدای احد می رفت. حضرت زهرا علیها السلام با گریه های طولانی و مداوم فقط می خواست قلب غفلت زده مردم را بیدار کند که چرا در جریان غصب خلافت علی را تنها گذاشته اند.

جریان غصب فدک و دفاع حضرت زهرا از باغ غصب شده :

به راستی علت غصب فدک و دفاع حضرت زهرا از فدک به خاطر چه بود؟ به راستس را این همه پافشاری و پیگری در طرح موضوع فدک و مطالبه آن حضرت به بازگرداندن باغ فدک چه می توانست باشد؟ مصادره و غصب باغ فدک در راستای غصب خلافت از حضرت امیر بود

1- نخستین پاسخ این است که با توجه به وسعت باغ فدک و بالا بودن میزان محصولات آن، درآمدی که ازباغ حاصل می شد مبلغی بسیار قابل توجه بود . هدف کودتاچیان سقیفه آن بود که در یک جنگ اقتصادی ، فدک را از خاندان رسالت به خصوص حضرت علی بگیرند و بر این پندار بودند که او را از نظر مادی و اقتصادی تحت فشار قرار دهنده تا نتواند علیه حکومت خود خوانده اقدامی بکند.

2- با نگاهی گذرا به خطبه حضرت زهرا علیها السلام که به خطبه فدک مشهور است، متوجه خواهید شد که هدف اصلی حضرت زهرا در دفاع از غصب فدک، فقط گرفتن فدک نبود چرا که قطعا غصب خلافت در دیدگاه حضرت زهرا بسیار مهم تر از غصب فدک بود.اگر بازپس گیری فدک برای حضرت زهراعلیها السلام مهم باشد پس به طریقه اولی گرفتن خلافت از دست دزدان آن بسیار مهم تر باید باشد. در واقع حضرت زهرا علیها السلام با خطبه فدکیه همان هدف قبل را دنبال می کرد او می خواست با پیش کشیدن غصب فدک، اذهان مردن را نسبت به حق غصب شده شوهر گران مایه اش بیدار کند. چرا که اگر آن روز ابوبکر به مجرد ادعا فاطمه علیها السلام، فدک را به او می داد فردای آن روز حضرت زهرا می آمد و دعای غصب خلافت همسرش را می کرد. 

 

انتهای پیام

کد مطلب: 20048